the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για μια καλύτερη ζωή στα social media

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για μια καλύτερη ζωή στα social media

Είδατε το ντοκιμαντέρ Social Dilemma στο Νetflix? Τρομάξατε; Καταλάβατε πόσο εθιστικά είναι τα social media? Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε ο καθένας στο social media bubble του; Σας έχουν κουράσει οι τσακωμοί στο Facebook? Θέλετε καλύτερη και πιο ποιοτική επικοινωνία; 

Αν βαρεθήκατε κάποια από αυτά, μπορείτε να αλλάξετε. Αλήθεια.

1. Σταματήστε να ρωτάτε πράγματα όπως "ξέρετε πότε θα βγει η επόμενη σαιζόν του τάδε bing-οδημιουργήματος [enter Χ Netflix series]". Υπάρχει το γαμω-google που θα σας απαντήσει αμέσως αν γράψετε το ίδιο πράγμα. Γεμίζετε τα γκρουπ και συνεπώς τα timeline μας με ηλίθιες ερωτήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το "αν είναι καλή μια σειρά". Μπες στο γαμω-imdb ή στο γαμω-rotten tomatoes και δες τα γαμω-ratings. 

2. Σταματήστε να ρωτάτε "ξέρει κανείς υδραυλικό/δικηγόρο/catsitter" και την τάδε γαμω-υπηρεσία [enter οτιδήποτε σας καπνίσει]. Αν θέλετε recommendation βάλτε "ask for recommendation" ή ρωτήστε ένα φίλο σας που εμπιστεύεστε την κρίση του. Αν δε θέλετε recommendation υπάρχει και το γαμω-google που θα σας απαντήσει αμέσως αν γράψετε το ίδιο πράγμα και θα σας βγάλει και ποιά είναι η πιο κοντινή επιχείρηση στο σπίτι σας. 

3. Σταματήστε να στέλνετε κακόγουστα τριανταφυλλάκια με cringe ρητά για καλημέρες και άλλα μελιστάλαχτα τέτοια. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε πριν πιούμε καφέ το πρωί είναι κιτς συνθέσεις στο photoshop που κάνουν τα μάτια μας να πονάνε από το γρατσούνισμα που προκαλεί η αυτόματη καταστροφή της αισθητικής. Πάρτε το φίλο σας τηλέφωνο και πείτε του καλημέρα και ρωτήστε τι κάνει. Αυτό είναι αγάπη.

4. Σταματήστε να γράφετε σεντόνια στα post σας. Αν θέλετε να γράψετε ένα γαμω-κείμενο, βάλτε μια παράγραφο από το κειμένό σας σε ένα post και από κάτω ένα link στο μπλογκ σας. Σας είναι κόπος; Αφήσατε το μπλογκ σας να αραχνιάζει στις πίσω γωνίες του ίντερνετ κι αυτό κλαίει μονάχο του. Λυπηθείτε το. 

5. Σταματήστε να γράφετε γαμω-post που δεν τα έχετε σκεφθεί δεύτερη φορά. Τα συναισθηματικά σας ξεσπάσματα, ο απίστευτος θυμός, τα μαλώματα, οι βρισιές και οι τσακωμοί στα σχόλια, είναι χάσιμο του δικού σας χρόνου, και δεν προσφέρουν τίποτα σε κανέναν ούτε και σε σας τους ίδιους. Είδατε πόσο εκνευριστήκατε που χρησιμοποιώ τη λέξη "γαμω-κάτι" όλη την ώρα;

6. Σταματήστε ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ/ΒΟΥΔΑ/ΜΑΚΑΡΟΝΟΤΕΡΑΣ ή οτιδήποτε άλλο πιστεύετε, να ενημερώνεστε από μια μόνο δημοσιογραφική πηγή μιας μόνο συγκεκριμένης ιδεολογίας. Η δημοσιογραφία πάει κατά διαόλου στην Ελλάδα και διεθνώς, και αντικειμενικότητα δεν υπάρχει. Οι δημοσιογράφοι πλέον έχουν διαλέξει πλευρά: αριστερά ή δεξιά. Κάντε fact checking χρησιμοποιώντας διαφορετικές πηγές, ΚΑΙ από τις δυο μεριές, ΕΙΔΙΚΑ όταν οι τίτλοι μοιάζουν να προσπαθούν να χτυπήσουν το θυμικό σας. Συνήθως τα άρθρα είναι ιδεολογικά φορτισμένα ή το περιεχόμενό τους τελείως διαφορετικό από αυτό που διαφημίζουν. Μεροληπτούν ξεκάθαρα, δεν παρουσιάζουν όλα τα γεγονότα, και η προτεραιότητά τους δεν είναι να ενημερωθείτε εσείς αλλά να κάνετε κλικ στο δημοσίευμα για να πάρουν φραγκάκια από τις διαφημίσεις τους. Η συνέπεια αυτού του τύπου της ενημέρωσης είναι να τσακώνεστε μετά στο Facebook με τον οποιονδήποτε. 

7. Σας εκνευρίζουν μαλακισμένα που το παίζουν δημοσιογράφοι και όλοι ασχολούνται όλη την ώρα με τις ηλίθιες δηλώσεις τους; Σταματήστε να ασχολείστε και να αναπαράγετε τις μαλακίες που λένε. Γιατί αυτό θέλουν! Την προσοχή σας! Κάντε μια καταγγελία στο ΕΣΡ. Θα πιάσει τόπο. Πραγματικά. 

Αυτοκριτική: έχω πέσει ουκ ολίγες φορές, προσωπικά, σε κάποια από τα παραπάνω ατοπήματα. Είμαι η πρώτη που θα προσπαθήσω να εφαρμόσω τα παραπάνω! Ας ανεβάσουμε λίγο την ποιότητα της διάδρασής μας στα κοινωνικά δίκτυα. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας.   

Για του λόγου το αληθές, το παρόν κείμενο-σεντόνι, το δημοσιεύω στο μπλογκ μου που αράχνιασε από την αχρηστία. Είναι η τελευταία φορά που ανεβάζω σεντόνι στο facebook. Υπόσχομαι ότι θα σταματήσω να βρίζω όταν τσατίζομαι. Υπόσχομαι ότι θα σταματήσω να τσακώνομαι για οτιδήποτε στο facebook. Υπόσχομαι ότι ποτέ δε θα σας στείλω τριανταφυλλάκια αισθητικής της δεκαετίας του '80 (αυτό ήταν εύκολο! δεν το έχω κάνει ποτέ).

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στα social media. Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να σκεφτείτε πολλά ακόμη. Αν θέλετε γράψτε μου στα σχόλια τις δικές σας σκέψεις. Σας φιλώ!

Το παρόν δημοσιεύτηκε στο προφίλ μου στο Facebook: 

https://www.facebook.com/anastasia.bartzoulianou/

Αν δεν έχετε δει το ντοκιμαντέρ Social Dilemma, διαβάστε αυτό το άρθρο και αναζητήστε τις πηγές που προτείνει για διάβασμα. Ενδεικτικά, το βιβλίο Age of Surveillance Capitalism .Αν θέλετε να το πάτε παρακάτω, διαβάστε πως και γιατί χρειαζόμαστε αποκεντρωμένα social media.


2 σχόλια:

Όχι είπε...

εξαιρετική επιστροφή!
εγώ είμαι 10 μήνες χωρίς φμπ.
Δεν έχει λείψει τίποτα από τη ζωή μου στο διάστημα αυτό, η καλύτερη απόφαση έβερ!

(Η Στεφ είμαι)

artemisfree είπε...

Γεια σου Στεφ! Κάνω συχνά αποτοξίνωση από τα social και είναι η καλύτερή μου. Επιτέλους έχω χρόνο για πράγματα που με ενδιαφέρουν και αναβάλω. Παραδείγματος χάριν, μέσα σε μια βδομάδα έχω διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο (On Fire, Naomi Klein), έχω ξεκινήσει βιβλία που είχα στο reading list εδώ και μήνες, και νιώθω πολύ περισσότερο ενημερωμένη αφού ψάχνω πληροφορίες επί της ουσίας για θέματα που με ενδιαφέρουν. Κυκλοφορεί τόσο δηλητήριο και τόση βλακεία στα social και τόσο φανατισμός που αναρωτιέσαι τελικά για το μέλλον της ανθρωπότητας... Ήταν πάντα τόσο τοξικές οι κοινωνίες και οι σχέσεις των ανθρώπων, ή απλώς τώρα είναι όλα φόρα παρτίδα και τα βλέπουμε; Η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια όλα τα σκ**ά...