the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πυρ, γυνή και ... μουσική




Μέχρι στιγμής, το 2011 φαίνεται να είναι μια χρονιά με μεγάλη κινητικότητα στον μουσικό τομέα, για γυναίκες-καλλιτέχνες που προέρχονται από τον LGBT χώρο (ή τον υποστηρίζουν έμπρακτα). Για να ξεκινήσουμε από το “βαρύ πυροβολικό”, είχαμε τον νέο δίσκο της Lady Gaga “Born this way” , το καινούριο άλμπουμ της K.D. Lang "Sing it Loud" και την επιστροφή των Indigo Girls με το “Beauty Queen Sister”.

Η Lang επαναπροσδιορίζει τον country ήχο της, και οι Indigo Girls τραγουδούν για τη Δημοκρατία (βλ. Single “War Rugs”, αφιερωμένο στα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο). Παραγωγική χρονιά ήταν φέτος και για την Vanessa Carlton που κυκλοφόρησε το τέταρτό της album, “Rabbits on the Run” (26 Ιουλίου 2011).

Στην δημοσιότητα κρατήθηκαν, δευτερευόντως, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η Melissa Etheridge, με την συλλογή που κυκλοφόρησε στη σειρά της Universal υπό τον γενικό τίτλο “Icon” (2011) και η Joan Armatrading με το “Live at Royal Albert Hall” (2011). Φέτος, μάλιστα, “έσκασε” η είδηση που η ΛΟΑΔ κοινότητα περίμενε για καιρό: η Joan Armatrading είναι πλέον αποδεδειγμένα και δημοσίως λεσβία, αφού υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης με την σύντροφό της, Maggie Butler, στις 2 Μαϊου 2011, στα Shetland Isles.

Παντρέματα είχαμε κι άλλα, καθώς η Chely Wright δεσμεύτηκε φέτος ενώπιον Θεού και ανθρώπων, στις 20 Αυγούστου 2011 με την αγαπημένη της Lauren Blitzer. Μερικούς μήνες πριν κυκλοφόρησε το dance mix "Damn Liar" (19 Μαρτίου 2011). Καινούριο single έβγαλε και η Αυστραλή Sia Furler: το λεγόμενο "Titanium" για το άλμπουμ “Nothing But the Beat” του DJ David Guetta, και ανακοίνωσε ότι ο καινούριος της δίσκος αναμένεται το καλοκαίρι του 2012.


Missy Higgins

Κι έχουμε να περιμένουμε, ακόμη, για το 2012: η Cyndi Lauper βρίσκεται σε περιοδεία ("The Memphis Blues Tour") και σύντομα θα ανακοινώσει ημερομηνίες για το καινούριο της άλμπουμ, ενώ στο στούντιο ηχογράφησης βρέθηκαν επίσης φέτος η Αυστραλέζα Missy Higgins και η Ιρλανδέζα Sinead O' Connor. Η πρώτη, αναμένεται να κυκλοφορήσει νέο δίσκο στις αρχές του 2012 και δεύτερη, δουλεύει το καινούριο της υλικό που θα βγει στα δισκοπωλεία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Εμείς επιλέξαμε μερικές από τις νέες δουλειές σημαντικών καλλιτεχνών του χώρου, και σας τις παρουσιάζουμε εδώ στη σειρά με βάση την πιο πρόσφατη ημερομηνία κυκλοφορίας.




Me'Shell Ndegéocello -”Weather” (2011),
Κυκλοφορία: 7 Νοεμβρίου 2011.

Ένατος δίσκος για την Me'Shell Ndegéocello, που ξεκίνησε την καριέρα της από το label της Madonna “Maverick” το 1993, απ' το οποίο τότε είχε ξεχωρίσει με το single "If That's Your Boyfriend (He Wasn't Last Night)". Την επόμενη χρονιά την είδαμε σε ντουέτο με τον πολύ John Mellencamp, στη διασκευή του "Wild Night" του Van Morrison, που έγινε τρελή επιτυχία. Όσο περιμένετε το νέο της δίσκο, ακούστε το ομώνυμο single, υπόσχεται πολλά.

"Ποιοί είναι πιο ομοφοβικοί, η εταιρία που τις πέταξε έξω από το αεροπλάνο ή οι επιβάτες της εταιρίας, που παραπονέθηκαν για το φιλί μεταξύ της Leisha και της Camila; Αφήστε τα κουτσομπολιά στην άκρη κι ακούστε αυτό το δίσκο!"



Uh Huh her - “Nocturnes” (2011),
Κυκλοφορία: 11 Οκτωβρίου 2011.
Δυό βδομάδες μόλις πριν την δημοσίευση του νέου τους δίσκου, η Leisha Hailey και η Camila Grey τα βάλανε με τις “Southwest Airlines”. Αιτία, ένα φιλί. Το ερώτημα, ποιοί είναι πιο ομοφοβικοί, η εταιρία που τις πέταξε έξω από το αεροπλάνο ή οι επιβάτες της εταιρίας, που παραπονέθηκαν για το φιλί μεταξύ της Leisha και της Camila, μάλλον δεν έχει και τόση σημασία. Aφήστε τα κουτσομπολιά στην άκρη κι ακούστε αυτό το δίσκο! Περιλαμβάνει το “Same as High”, γνωστό από το soundtrack της ταινίας “The Kids are All Right”.



Ani Di franco - “Voice”, ("Note of Hope" Woody Guthrie Tribute),
Κυκλοφορία: 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Καιρό έχει να μας τιμήσει η Υψηλότητά της, Ani Di Franco, με καινούριο υλικό (συγκεκριμένα από το 2008, και το “Red Letter Year”). Εδώ έχουμε ένα single εν ονόματι “Voice” το οποίο ετοίμασε για τον δίσκο-αφιέρωμα στον Woody Guthrie. Ο Guthrie πάντα ισχυριζόταν ότι βρήκε τη δική του “φωνή” ακούγοντας τους ανθρώπους τους οποίους συνάντησε στο δρόμο του. Αυτό το track (μισό τραγούδι, μισό απαγγελία) αποδεικνύει με συγκλονιστικό τρόπο πόσο πολύτιμες ήταν αυτές οι συνομιλίες, όχι μόνο για την δημιουργική του διαδικασία, αλλά για την κατανόηση της ίδιας του της ζωής. Στο δίσκο/αφιέρωμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Lou Reed, Madeleine Peyroux.



Melissa Ferrick - “Still Right Here” (2011),
Κυκλοφορία: 13 Σεπτεμβρίου 2011.

Παίρνοντας το μάθημα από την Αni Di Franco, η Melissa Ferrick ίδρυσε την δική της δισκογραφική εταιρία (“Right on”), και για μια ολόκληρη δεκαετία από το 2000 και μετά, έβγαζε η ίδια τους προσωπικούς της δίσκους. Εδώ, αφήνει για πρώτη φορά από τότε την δουλειά της διανομής και των δημοσίων σχέσεων, σε μια ανεξάρτητη εταιρία, την Mpress, και συγκεντρώνεται στη μουσική της. Το αποτέλεσμα είναι φρέσκο και αισιόδοξο. Την Melissa “ανακάλυψε” ο Morrissey, ένα βράδυ, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν εκείνη αντικατέστησε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τους μουσικούς που θα έπαιζαν support στον Morrissey εκείνη την ημέρα. Εσείς δεν την ανακαλύψατε ακόμη;

“Η νεοσύστατη μπάντα των Wild Flag αποτελείται από την Carrie Brownstein και την Janet Weiss (πρώην Sleater-Kinney)... Τα κορίτσια τα σπάνε, παρέα, και περνάνε τόσο καλά ώστε αυτό να καθρεφτίζεται σε τούτον τον δυναμικό, εκρηκτικό δίσκο, που είναι μια από τις πιο σημαντικές δισκογραφικές δουλειές αυτής της χρονιάς”.

Carrie Brownstein

Wild Flag - “Wild Flag” (2011),
Κυκλοφορία: 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η νεοσύστατη μπάντα των Wild Flag αποτελείται από την Carrie Brownstein και την Janet Weiss, γνωστές από τους Sleater-Kinney (Portland, Όρεγκον, H.Π.Α.). Εδώ συνεργάζονται με την Rebecca Cole, (drummer, the Minders) και την Mary Timony (Helium) με τις οποίες έχουν παίξει σε διάφορες μπάντες στο παρελθόν. Τα κορίτσια τα σπάνε, παρέα, και περνάνε τόσο καλά ώστε αυτό να καθρεφτίζεται σε τούτον τον δυναμικό, εκρηκτικό δίσκο, που είναι μια από τις πιο σημαντικές δισκογραφικές δουλειές αυτής της χρονιάς.



Catie Curtis - “Stretch Limousine on Fire” (2011),
Κυκλοφορία: 30 Αυγούστου 2011.

Εντέκατος δίσκος για την Βοστονέζα Catie Curtis, η οποία έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 1989, όταν ξεκίνησε την καριέρα της, την οποία ατσάλωσε με διαρκείς τουρνέ. Κάποιες ίσως να την θυμάστε από το single ”Soulfully” (1997). Σε αυτό το άλμπουμ η Catie σκληραίνει τον ήχο της, επιλέγοντας ένα πιο άμεσο και ευθύ τρόπο εκτέλεσης. Το ομώνυμο single είναι το μοναδικό απογοητευτικό κομμάτι, σε μια κατά τα άλλα στιβαρή (και σοβαρή) παραγωγή.



Beth Ditto - “Beth Ditto EP”,
Κυκλοφορία: 4 Μαρτίου 2011

Φόρος τιμής στη Madonna, αυτό το πρώτο προσωπικό EP (Single: “I wrote the book”) από την τραγουδίστρια των Gossip, Beth Ditto, που έχει γίνει διάσημη για την αμφισβήτησή της των αντιλήψεων περί της γυναικείας σεξουαλικότητας, όπως άλλωστε και η "Βασίλισσα της Pop", και όπως εκείνη, έγινε, απροσδόκητα, fashion icon. Μια ακόμη ομοιότητα, η σχέση της με τον Jean Paul Gaultier: η Ditto άνοιξε την spring collection του πέρσι, και φέτος, ξετρέλανε την Paris Fashion Week, φορώντας δυο δημιουργίες του σχεδιστή. Μεγέθη: από XXS έως ΧΧL!



Mary Gaulthier - “The Foundling Alone” (2011),
Κυκλοφορία: 11 Ιανουαρίου 2011.

Η 49χρονη Mary Gaultier ξεκίνησε την καριέρα της στα 35 της χρόνια – έχοντας περάσει μια 20ετία στο δρόμο, όταν το έσκασε από τους θετούς της γονείς στα 15 της. Έζησε μια σκληρή ζωή, στην οποία έμαθε να κάνει ερωτήσεις που έχουν σημασία. Κι αυτό κατάφερε με το “Foundling” (2010), το δίσκο πάνω στον οποίο βασίζεται η ακουστική αυτή έκδοση. Στο “Foundling Alone” κάνει μια βουτιά που απογυμνώνει την δημιουργική της διαδικασία. Τα ξαναδουλεμένα από τον Ray Kennedy ακουστικά demo της Gaulthier, που αποτέλεσαν το πρωτόλειο υλικό για το “Foundling”, είναι μια έκδοση αφιερωμένη στους fans που ενδιαφέρονται για τα παρασκήνια της διαδικασίας της δημιουργίας.

Ξεχάσαμε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη; Τι θέματα σας καίνε; Τι περιμένετε από μας να δημοσιεύσουμε; Γράψτε μας στο: art.em.is.free@gmail.com