the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Climate Anxiety Remedy - Πως να ξεπεράσετε το άγχος για την κλιματική κρίση

 Δεν ξέρω ποιος χρειάζεται να το ακούσει αυτό, αλλά αν είναι έστω και ένας, ελπίζω να βοηθήσει

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 

Αν είστε από τους τυχερούς που δεν παλεύουν αυτή τη στιγμή για την επιβίωσή τους, αλλά βρίσκεστε στο σπίτι σας και σας τρώει το άγχος και η απελπισία, γιατί νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε άμεσα κάτι χειροπιαστό, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Δεν χρειάζεται να βουλιάξετε στην αδράνεια. Δεν χρειάζεται να πέσετε στα δίχτυα της κατάθλιψης.

1. Αφιερώστε έστω και 10 λεπτά την ημέρα στην αυτοσυγκέντρωση και την ηρεμία του εαυτού σας: φροντίστε τον. Πάρτε αναπνοές. Πολλές αναπνοές. Καθίστε σ' έναν ήσυχο χώρο για λίγα λεπτά και ακούστε το σώμα σας. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αφήστε τις έγνοιες να φύγουν από πάνω σας για λίγο. Θυμηθείτε ότι το άγχος θα φύγει μόλις περάσετε στην πράξη.

2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαρεί με κάτι, όσο μικρό κι αν είναι. Μια βόλτα. Μουσική. Παιχνίδι με ένα κατοικίδιο. Οτιδήποτε σας ευχαριστεί και μπορεί να σας δώσει μια ανάπαυλα.

3. Σκεφτείτε τι μπορείτε να προσφέρετε, όσο μικρό κι αν είναι. Πρακτική βοήθεια, ψυχολογική στήριξη, χρηματική βοήθεια, οτιδήποτε μπορείτε να προσφέρετε. Μην μειώνετε την αξία αυτού που μπορείτε να κάνετε. Δεν είστε μόνοι. Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει γιατί είναι σωρευτική

4. Προσέχετε από που ενημερώνεστε. Η τηλεόραση είναι πάντα ο χειρότερος τρόπος. Σας αναγκάζει να σχολιάζετε εξοργιστικά πράγματα που λέγονται και σας απομυζεί συναισθηματικά. Υπάρχουν κι άλλες μορφές ενημέρωσης. 

5. Αποφύγετε τις ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις και τα χειρότερα δραματικά σενάρια για το μέλλον. Υπάρχουν διέξοδοι και λύσεις. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με βάση αυτά. Ας επικεντρωθούμε σ' αυτό.

6. Μεσοπρόθεσμα: όπου κι αν βρίσκεστε υπάρχουν ομάδες εθελοντών ή συλλογικότητες που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος. Αν μπορείτε να διαθέσετε έστω και λίγο χρόνο, θα σας κάνει καλό. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι. Η συλλογική δράση έχει αποτέλεσμα. 

7. Πολιτικές λύσεις: έρχονται εκλογές. Ενημερωθείτε για τις τοπικές πρωτοβουλίες και τους συνδυασμούς που βάζουν το περιβάλλον ως προτεραιότητα. Επιλέξτε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν τη γνώση και έχουν κάνει πράξη τη γνώση αυτή. Υποστηρίξτε τους. 

8. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Αναλάβετε δράση για κάτι που αναβάλατε. Μια συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε και δεν το κάνατε. Μια πρωτοβουλία που θέλατε να πάρετε και δεν το τολμήσατε. Οτιδήποτε, όσο μικρό κι αν είναι, που μπορείτε να αλλάξετε στην καθημερινότητά σας με βάση την προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι μαζί μπορούμε.  

Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και να μας φροντίσουμε. Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Κάθε μέρα με τις πράξεις μας αλλάζουμε την πραγματικότητα. Κάθε πράξη έχει σημασία όσο μικρή κι αν είναι. Κουράγιο!