the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

ΣΑΡΩΘΡΟΝ- Το πρώτο ελληνικό novelog

Κάθισα όλο το βράδυ του Σαββάτου και το ανέβασα...!!!! Είναι περίπου 180 σελίδες ως word document και είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια των 3-4 σελίδων το πολύ. Τα κεφάλαια είναι συνολικά 70 περίπου. Διαβάζεται εύκολα σαν blog ...

Και είμαστε οι πρώτες που το ξεκινάμε στα Ελληνικά...!

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε να γράφεται ομαδικά με τη βοήθεια του Διαδικτύου και τώρα δημοσιεύεται ολόκληρο σε έναν δικτυακό τόπο.

http://sarothron-novelog.blogspot.com

Πρόκειται για ένα novelog, δηλαδή έναν συνδυασμό novel και blog. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «μυθολόγιο».

Σε τι εξυπηρετεί;

Χρησιμοποιεί την δομή ενός blog για να δημοσιεύσει ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες, όπου κάθε κεφάλαιο είναι και ένα blog entry.

Τον νεολογισμό αυτό, του «novelog» δεν τον επινόησα εγώ. Αν και μου ήρθε ουρανοκατέβατο, δηλαδή το σκέφτηκα στις διακοπές, και γύρισα με φόρα, άνοιξα το laptop και έκανα Google τη λέξη… διαπίστωσα πως υπάρχει ως domain και το χρησιμοποιεί κάποιος που ήθελε να ανεβάσει το μυθιστόρημά του on line.

Η ιδέα είναι απλή, είναι όμως καταπληκτική, και έχει τα εξής πλεονεκτήματα!

1) Μπορούμε μέσω των σχολίων, να κάνουμε μια τεράστια λογοτεχνική συζήτηση on line... απευθείας μεταξύ συγγραφέα/συγγραφέων και κοινού του, κάτι που δεν γίνεται με τα συμβατικά βιβλία! πολύ θα μου άρεσε.

2) Θα μπορούσε να ξεκινήσει κάτι καινούριο απ' αυτό, δηλαδή να γίνει η αφορμή ώστε να δημιουργηθούν πολλά τέτοια on line μυθιστορήματα από διάφορους χρήστες, με αυτόν τον τρόπο, της συνεργασίας μέσω διαδικτύου...!

3) Είναι οικολογικό. Δεν χρησιμοποιούμε τόνους χαρτί ούτε κόβουμε δέντρα.

4) Δεν έχει γνώμονα το κέρδος, είναι μια ελεύθερη διακίνηση της τέχνης, χωρίς ενδιάμεσους εκδοτικούς οίκους που έχουν τους δικούς τους περιορισμούς και τις δικές τους γραμμές.

5) Είναι πάμφθηνο

6) Διατηρεί την ανωνυμία όσων το επιθυμούν

Ευχαριστώ την Λ.Ρικάκη που με αφορμή την μεγάλη εκδήλωση συμμετοχής στην προαναφερθείσα ταινία της και τη δική μου συμμετοχή μου μ’ ένα κείμενο, εμπνεύσθηκα όλα τα παραπάνω!

Επίσης, είμαι αποφασισμένη να ξεκινήσω ένα καινούριο novelog και να ζητήσω τη συμμετοχή όσων θέλουν σε αυτό. Περισσότερα σε επόμενο post.