the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Heath Ledger- In memoriam imaginarium!



Έναν χρόνο μετά τον άτυχο θάνατό του από υπερβολική δόση χαπιών, στις 22 Ιανουαρίου 2008, ο Heath Ledger διατηρείται στην επικαιρότητα σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αφενός μεν, λόγω του ιστορικού ρεκόρ της τελευταίας ταινίας που πρόλαβε να ολοκληρώσει πριν χαθεί (Batman: «The Dark Knight»), η οποία έχει σκαρφαλώσει στην 2η θέση ($531,018,614) μετά τον «Τιτανικό», ξεπερνώντας και τα ίδια τα «Star Wars» ως πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Αφετέρου δε, λόγω της επαναπροβολής της ταινίας (σε IMAX version σε κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ και της Βραζιλίας καθώς και σε απλή στην Ιαπωνία) και τέλος, λόγω του γεγονότος ότι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ σε πωλήσεις DVD και Blue Ray στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται η νέα ταινία του Terry Gilliam «The Imaginarium of Dr Parnassus» στα γυρίσματα της οποίας συμμετείχε όταν έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν που του κόστισε τη ζωή.



Έχοντας ήδη κερδίσει την εύνοια των Ενώσεων Κριτικών Κινηματογράφου στις ΗΠΑ που του χάρισαν έξι βραβεία στην κατηγορία του β’ ανδρικού ρόλου (Washington, Southeastern, Los Angeles, Chicago, Boston και14th Annual Critics' Choice Awards), το άστρο του Heath κατευθύνεται με φόρα προς την αθανασία. Όλα δείχνουν πως ό,τι δεν κατάφερε να κάνει εν ζωή, μπορεί να το καταφέρει ως απών, δεδομένου ότι ήδη κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο αυτό! Πρόκειται πια για έναν θρύλο, που περιμένει να επικυρωθεί με ένα μεταθανάτιο Όσκαρ για τον πλέον αναγνωρισμένο του ρόλο ως Joker, καθώς όλες οι ενδείξεις τον θέλουν υποψήφιο για το Χρυσό Αγαλματάκι – βραβείο το οποίο δεν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη φορά ως υποψήφιος για Α’ ρόλο στο «Brokeback Mountain».



Όταν ο Heath Ledger χειροκροτήθηκε παγκοσμίως για την πρωταγωνιστική του δεινότητα στο «Brokeback», οι περισσότεροι κριτικοί παρουσιάστηκαν έκπληκτοι για το γεγονός ότι ο νεαρός Αυστραλός ήταν ικανός για μια τόσο εξαιρετική υποκριτική προσπάθεια. Ήταν οι ρόλοι του ως όμορφου νεαρού σε ταινίες όπως «10 Things I Hate About You», «A Knight's Tale» και στην τηλεοπτική σειρά «Home And Away» που προσπάθησε να αποφύγει τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, θέλοντας να καθιερωθεί ουσιαστικά ως ηθοποιός. Τέτοιες προσπάθειες είδαμε στα «Monster’s Ball» του Marc Forster και «I am not there» του Todd Haynes. Σε αυτό το άρθρο υποβάλλουμε τα σέβη μας στον εκλιπόντα, ενθυμούμενοι τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βιογραφίας του.



Ο Heath Andrew Ledger γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1979 στο Perth στης Δυτικής Αυστραλίας. Οι γονείς του ονόμασαν τον ίδιο και την αδελφή του Kate σύμφωνα με τους δυο βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου της Emily Brontë «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Ο Heath προέρχεται από μια γνωστή και πλούσια οικογένεια της Αυστραλίας, η οποία διατηρούσε το διάσημο από τις αρχές του 20ου αιώνα χυτήριο πάνω στο οποίο βασίστηκε η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα υδροδότησης στην ήπειρο. Ο προπάππος του Heath, έδωσε το όνομά του στο «Sir Frank Ledger Charitable Trust» μια πρωτοβουλία για απόδοση υποτροφιών σε πανεπιστημιακούς φοιτητές. Ο πατέρας του Heath, Kim Ledger ήταν άνθρωπος της ταχύτητας και διατηρούσε αρκετές εταιρίες επισκευής οχημάτων στη πόλη ενώ η μητέρα του Sally (Σκοτσέζικης καταγωγής, της διάσημης Οικογένειας των Campbell), ήταν καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας. Μετά το χωρισμό τους, όταν ο Heath ήταν σε ηλικία10 ετών, οι γονείς του χάρισαν δυο ακόμη ετεροθαλή αδέλφια την Olivia και την Ashleigh.



Όταν η οικογένεια διαλύθηκε, ο Heath γράφτηκε στο Guildford Grammar School ένα οικοτροφείο όπου έλαβε πολύτιμη μόρφωση. Στη διάρκεια της εκπαίδευσής του απέκτησε ένα γερό, αθλητικό σώμα, αφού το σχολείο διέθετε μεγάλες εκτάσεις γηπέδων, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ομάδα κωπηλασίας και εξοπλισμό ιππασίας. Για τον Heath ο αθλητισμός ήταν μάλλον μονόδρομος, αφού απέρριψε την μιλιταριστική κατεύθυνση του σχολείου που δίδασκε τη χρήση όπλων. Ο ίδιος έπαιζε πολύ καλό χόκεϊ επί χόρτου (όπου διακρίθηκε σε αγώνες), cricket, surfing και skateboard, αγαπούσε πολύ το ψάρεμα και περνούσε τον ελεύθερο του χρόνο με τον πατέρα του στα ράλι αυτοκινήτων ενώ είχε κερδίσει και αρκετούς τίτλους πρωταθλητή go - kart.



Την πρώτη του επαφή με το χώρο της υποκριτικής την είχε στα δέκα του όταν είδε την αδερφή του επί σκηνής σε ένα τοπικό θέατρο. Τον πρώτο του ρόλο τον απέκτησε σε ένα σχολικό θεατρικό που διηγούνταν τις περιπέτειες του Peter Pan. Όταν του ζητήθηκε στο σχολείο να επιλέξει ανάμεσα στο θέατρο και την μαγειρική…φυσικά διάλεξε χωρίς δισταγμό το πρώτο. Στο Guildford Grammar έκανε και μαθήματα υποκριτικής παρόλο που οι καθηγητές του τον αποθάρρυναν, πράγμα που τον εξαγρίωνε και τον έκανε ακόμα πιο αποφασιστικό. Η εξαιρετική του πειθαρχία, η ευστροφία του, και η έμφυτη ικανότητα για αυτοδιδασκαλία έλαμψε όταν κατάφερε μόνος του να οργανώσει μια ομάδα 60 ατόμων από γιους αγροτών του Guilford που δεν ήξεραν τίποτα από χορό. Ο ίδιος έστησε την χορογραφία και τελικά κατάφερε να κερδίσει τον εθνικό διαγωνισμό χορού του Rock Eisteddfod με μόνο του κίνητρο την αγάπη του για τον ταλαντούχο Gene Kelly.

Χρησιμοποιώντας ως ατζέντη εκείνον που εκπροσωπούσε την αδερφή του, πήγαινε μαζί της σε διάφορες οντισιόν και τελικά κατάφερε να εμφανιστεί ως κομπάρσος στη ταινία «Clowning Around» (1992), με πρωταγωνιστή τον Ernie Dingo και ένα χρόνο αργότερα στο «Ship To Shore». Το 1995 τα πράγματα σοβαρεύουν για τον Heath και λαμβάνει μέρος στο cast της σειράς «Sweat» ως o ομοφυλόφιλος ποδηλατιστής Steve "Snowy" Bowles, με το σκεπτικό ότι θα τον πρόσεχαν αφού ρόλοι gay δεν εμφανίζονταν ποτέ στην Αυστραλέζικη τηλεόραση. Και πράγματι, αυτό συνέβη.




Ήταν ο συμπρωταγωνιστής του «Sweat» Martin Henderson ο οποίος στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει την καριέρα του ο Heath ως επαγγελματίας ηθοποιός. Με την ενθάρρυνσή του, ο Ledger άφησε το σχολείο και μετακόμισε στο Sydney, μαζί με τον παιδικό του φίλο Trevor
DiCarlo, όπου και οι τρεις μοιράστηκαν ένα διαμέρισμα για έναν χρόνο.

Στη συνεχεία κέρδισε έναν ρόλο στη ταινία «Blackrock» (1997). Ακολούθησε ένας μικρός ρόλος στη παιδική ταινία «Paws» (1997) ενώ την ίδια εποχή απέσπασε κι άλλο ένα ρόλο στην σαπουνόπερα «Home And Away» (1997) όπου συμμετείχε κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων. Η μεγάλη πρόκληση προέκυψε με την ταινία «Roar» (1997) η οποία έκανε επιτυχία στις χώρες όπου προβλήθηκε, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Ο Ledger είχε πλέον αποκτήσει αρκετή εμπειρία μπροστά στο φακό ενώ άρχισε να τον ακολουθεί ένα ιδιαίτερα φανατικό γυναικείο κοινό.



Σημαντική για την ζωή του στάθηκε η γνωριμία του με την Lisa Zane (αδελφή του γνωστού ηθοποιού Billy Zane) μια ηθοποιό δώδεκα χρόνια μεγαλύτερη του την οποία ακολούθησε έως το Los Angeles χωρίς ο ίδιος να έχει καμία πρόταση για δουλειά. Παραδόξως ήταν μια αυστραλέζικη εταιρία παραγωγής ταινιών που τον έσωσε από την ανεργία προσφέροντάς του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία «Two Hands» (1999). Όταν επέστρεψε πίσω στο Hollywood απέσπασε έναν ρόλο που οι περισσότεροι της ηλικίας του θα ζήλευαν, στην ταινία «10 Things I Hate About You» (1999) η οποία πήγε ανέλπιστα καλά στα ταμεία και τον έκανε περιζήτητο στη αγορά.

Και οι προσφορές για ρόλους πραγματικά τον πλημμύρισαν, μόνο που ήταν για ταινίες ολόιδιες με το «10 things», κάτι που ο ίδιος ήθελε να αποφύγει. Προτιμώντας να ζήσει περίπου ένα χρόνο φτώχιας και απραγίας, τελικά ο Heath κέρδισε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στο 'βαρύ πυροβολικό', τον Mel Gibson στην ταινία «The Patriot» (2000) μια εξαιρετικά διδακτική εμπειρία για τον ίδιο που εργάστηκε μαζί με τον παλαίμαχο ηθοποιό.


Η επόμενη ταινία του Ledger «A Knight's Tale» (2001) ήταν άλλη μια εμπορική επιτυχία χωρίς καλλιτεχνική διάκριση. Ακολούθησε η παραγωγή «The Four Feathers» (2002) όπου αν και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο απέτυχε να δελεάσει είτε τους κριτικούς, είτε το κοινό. Ωστόσο αυτό που κέρδισε, ήταν η συνεργασία του με τον Wes Bentley, ο οποίος στην κυριολεξία του «χάρισε» την συμμετοχή του στο «Monster’s Ball», έναν ρόλο τον οποίο ο Wes ήθελε να αποφύγει λόγω φόρτου εργασίας. Παίζοντας τον γιο του Billy Bob Thornton ο Ledger αυτοκτονεί στην ταινία μέσα σε έναν ασφυκτικό οικογενειακό περίγυρο. Ήταν ένας ρόλος μικρός αλλά χαρακτηριστικός, που για πρώτη φορά του έδωσε την ευκαιρία να προβάλλει δείγματα του ταλέντου του.



Ακολούθησαν οι αδιάφορες «The Sin Eater» (2003) και «Ned Kelly» (2003). Ο Ledger προσπαθώντας να αποφύγει την δημοσιότητα που τον περιέρρεε λόγω των προσωπικών του σχέσεων (ανάμεσα σε αυτές και η Naomi Watts) απέρριψε το ρόλο του Αλέξανδρου στην ομότιτλη ταινία του Oliver Stone και εκείνη την περίοδο επέλεξε να ενισχύσει τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες με τα περισσότερο εναλλακτικά «Lords Of Dogtown» (2005) και «The Brothers Grimm» (2005).

Η ερμηνεία που τον οδήγησε στην καταξίωση ήταν εκείνη στο ρόλο του ομοφυλόφιλου cowboy στο «Brokeback Mountain» (2005) του Ang Lee. Την περίοδο εκείνη ήρθε στον κόσμο η κόρη του, Matilda Rose, την οποία απέκτησε με την σύντροφό του και συμπρωταγωνίστριά του στο «Brokeback Mountain», Michelle Williams (με την οποία χώρισε το Σεπτέμβριο του 2007).
Η σαιζόν 2007-2008, δυστυχώς η τελευταία για τον ίδιο, αποτελεί την κορύφωση της δημιουργικής του καριέρας καθώς απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του ως Bob Dylan στο «I'm Not There» ενώ το κοινό που με μεγάλη ανυπομονησία τον περίμενε ως Joker απέναντι στον Batman στο «The Dark Night» του Christopher Nolan επιβραβεύτηκε θριαμβευτικά.



To νήμα της ζωής του Heath Ledger κόπηκε αιφνίδια στις 22 Ιανουαρίου του 2008 όταν βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο SoHo της Νέας Υόρκης από την οικιακή του βοηθό δίπλα σε μπουκάλια με φάρμακα. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε πάρει τυχαία έξι διαφορετικά υπνωτικά, αγχολυτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα των οποίων η αλληλεπίδραση στάθηκε
θανατηφόρα.

Την περίοδο εκείνη o Heath Ledger συμμετείχε στα γυρίσματα του «Imaginarium» του Terry Gilliam, η δεύτερη φορά που θα συνεργαζόταν με τον σκηνοθέτη μετά τους ‘Αδελφούς Γκριμ’. Ο θάνατός του έφερε στο project διάσημους συναδέλφους του που έσπευσαν να σώσουν την ταινία από την καταστροφή, ανάμεσά τους και οι Johnny Depp, Colin Farrell και Jude Law.
Ο Αυστραλός ηθοποιός με την χαρακτηριστικά ζεστή, ντροπαλή του φύση και την βαθιά φωνή θα μείνει στη συνείδηση του κοινού τόσο για τις τελευταίες του εξαιρετικές ερμηνείες, όσο και για το θαυμάσιο δυναμικό του που δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να εκπληρώσει.

Σημ.: Το κείμενο αυτό γράφτηκε ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για την υποψηφιότητα του Ledger για τον ρόλο του στον ‘Dark Knight’ στα βραβεία Screen Actors Guild, και για την ταινία σε Directors, Writers & Producers Guild.

To παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Libre το Φεβρουάριο 2009.