«Το CouchSurfing έχει ως σκοπό να συνδέσει διεθνώς ανθρώπους και τόπους, να δημιουργήσει μορφωτικές εμπειρίες, να ξυπνήσει τη συλλογική συνείδηση, να μεταδώσει την έννοια της ανεκτικότητας και να βοηθήσει στην πολιτισμική κατανόηση»
Αλλάζοντας τον κόσμο, ένα καναπέ τη φορά
CouchSurfing: τι είναι αυτό; Είναι η εύλογη απορία όποιου ακούει για πρώτη φορά τον όρο Πρόκειται για μια παγκόσμια on-line κοινότητα που αριθμεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο από 246 διαφορετικές χώρες। Στόχος του Couchsurfing είναι η αμοιβαία προσφορά δωρεάν φιλοξενίας। Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004 και στα 7 χρόνια της λειτουργίας του έχει κάνει το ταξίδι σε μια άγνωστη χώρα, παιχνίδι για εκατομμύρια χρήστες
Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, κάθε χρήστης του couchsurfing।org μπορεί να επικοινωνήσει με άλλους χρήστες που έχουν διαθέσιμο χώρο φιλοξενίας στο σπίτι τους (έναν καναπέ για παράδειγμα)। Ο «surfer» (φιλοξενούμενος) στέλνει στον «host» (οικοδεσπότη) ένα request. Ο host απαντά θετικά ή αρνητικά ανάλογα με την διαθεσιμότητά του. Το πρώτο βήμα έχει γίνει! Εφόσον βρεθεί οικοδεσπότης (και αργά ή γρήγορα βρίσκεται, αφού δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των requests που μπορεί να στείλει κανείς) το μόνο που έχει να κάνει ο surfer είναι να πάει στο σπίτι του οικοδεσπότη, να τον γνωρίσει από κοντά και να φιλοξενηθεί εκεί! Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα του couchsurfing: το γεγονός ότι βασίζεται στη δημιουργία προσωπικών σχέσεων μέσω των οποίων γνωρίζει κανείς απευθείας την ντόπια νοοτροπία όπου κι αν ταξιδέψει. Επιπλέον, τα έξοδα του ταξιδιού αυτόματα μειώνονται αφού δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς λεφτά σε ξενοδοχεία ή hostels. Και τέλος, υπάρχει η δυνατότητα, αν ο χρόνος του οικοδεσπότη το επιτρέπει, να ξεναγήσει τον φιλοξενούμενό του στην πόλη όπου ζει.
Είναι μια ανεκτίμητη βοήθεια, αφού ο host όχι μόνο ξέρει που είναι π।χ। ένα πραγματικά καλό εστιατόριο όπου μπορείτε να φάει κανείς χωρίς να του κοστίσει μια περιουσία, αλλά και μπορεί να δείξει στον φιλοξενούμενό του την αληθινή πλευρά του τόπου του πέρα από τα μουσεία και τα τουριστικά αξιοθέατα του συρμού। Το πιο ανεκτίμητο όμως πλεονέκτημα, είναι, σύμφωνα με τον Leonardo, έναν από τους ιδρυτές του, ότι «φέρνει την αγάπη σε πρώτο πλάνο, στην διαδικασία του χτισίματος των σχέσεων, για μια ακόμη φορά, στους μοντέρνους καιρούς»।Για όσους έχουν προσωπική εμπειρία του Couchsurfing αυτά τα λόγια δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα δημιουργίας πραγματικής φιλίας μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν. Γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι το CouchSurfing είναι πιο πολύ τρόπος ζωής παρά μια απλή διαδικτυακή κοινότητα, δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο «κοινωνικό δίκτυο γνωριμιών» και πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε «οικονομία χρημάτων» μετρά η εμπειρία κάθε ταξιδιού και οι νέες φιλίες.
Για να συμμετάσχει κανείς το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να γραφτεί μέλος στο http://www.couchsurfing.org/ και να δημιουργήσει ένα προφίλ με όσο περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες είναι δυνατόν. Στατιστικά, περισσότερα από 500 νέα μέλη εγγράφονται κάθε μέρα. Μια από τις πιο συχνές απορίες είναι κατά πόσο αυτό το σύστημα γνωριμίας με αγνώστους από την άλλη άκρη της γης είναι ασφαλές. Εδώ υπεισέρχεται η οργάνωση του couchsurfing η οποία έχει μια σχεδόν αδιάσειστη λογική: τα έμπειρα μέλη που έχουν φιλοξενήσει ή φιλοξενηθεί διαθέτουν συστάσεις (references) και πιστοποιήσεις (vouching) από άλλα μέλη. Επίσης σημαντική είναι η πιστοποίηση από το ίδιο το site (verification). Εάν κάποιος διαθέτει όλα τα παραπάνω στοιχεία θεωρείται 100% αξιόπιστος. Πιο αναλυτικά, references αφήνουν οι χρήστες που φιλοξενούν ή φιλοξενούνται, οι οποίες συστάσεις είναι στην ουσία μια περιγραφή και μια κατάταξη με βάση την εμπειρία της γνωριμίας που είχαν από το άλλο άτομο (θετική, αρνητική ή ουδέτερη)। Πιστοποιήσεις (vouching) έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μόνο τα ήδη πιστοποιημένα μέλη σε άλλα μέλη। Αυτό το σύστημα αξιολόγησης θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές γιατί για να δώσει κανείς ένα vouching πρέπει αφενός μεν να γνωρίζει προσωπικά πολύ καλά το άτομο για το οποίο εγγυάται, και αφετέρου θα πρέπει να έχει ήδη τρία vouching στη διάθεσή του। Mε άλλα λόγια τα πιστοποιημένα μέλη είναι εγγυημένα συνεργάσιμα άτομα με εξαιρετικό ήθος τα οποία θέλουν να προσφέρουν στην κοινότητα και δεν προκαλούν προβλήματα. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι μπορεί κανείς να επιλέξει τι είδους couchsurfer θέλει να είναι. Αν το να φιλοξενήσει έναν ξένο σπίτι του, φαίνεται υπερβολικό για κάποιον αρχάριο, μπορεί απλά να προσφέρει στους επισκέπτες της έδρας του τη δυνατότητα να γνωριστεί μαζί τους μόνο για μια έξοδο, για έναν καφέ ή ένα ποτό ή να τους βοηθήσει προσφέροντας πληροφορίες για αρχή. Και φυσικά όταν ταξιδέψει, μπορεί να ζητήσει αντίστοιχη βοήθεια. Το επόμενο βήμα είναι να γνωρίσει άλλους πιο έμπειρους couchsurfers σε κάποιο από τα τοπικά meetings που συνήθως οργανώνονται από την ομάδα κάθε πόλης.
Πως είναι οργανωμένο το Couchsurfing
Η «κοινωνία» του couchsurfing είναι οργανωμένη σε ομάδες, είτε τοπικές (ανά πόλη ή χώρα) είτε σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα (π।χ। μουσική ή κινηματογράφος)। Κάθε ομάδα διαθέτει το δικό της message board. Είναι ο χώρος στον οποίο ο καθένας εκφράζει απόψεις, ενημερώνεται για τα τοπικά meetings ή ζητά πληροφορίες. Στο γκρουπ της Ελλάδας για παράδειγμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 14.000 μέλη, στο γκρουπ της Αθήνας περισσότερα από 5800 και στο γκρουπ της Θεσσαλονίκης πάνω από 1500.
***
COUCHSURFING ΓΙΑ ΛΟΑΤ ΧΡΗΣΤΕΣ
Το Couchsurfing είναι εξαιρετικά φιλικό στους Gay, Lesbian, Bisexual και Τransexual χρήστες। Για να μιλήσουμε με αριθμούς, υπάρχουν 200 group στο Couchsurfing τα οποία απαρτίζονται από 21120 LGBT χρήστες! Το βασικό Group που ονομάζεται «Queer Couchsurfers» αριθμεί 15840 μέλη και δημιουργήθηκε το 2004। Όλα τα άλλα γκρουπ είναι παρακλάδια του.
***
LESBIAN CS GROUPS
Σε ότι αφορά τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, τα πιο πολυπληθή group είναι τα «Lesbian Couchsurfers» (1800 μέλη), «Queer Women» (550 μέλη), και «Lesbians all around the world» (355 μέλη) τα οποία απαρτίζονται κυρίως από γυναίκες που ζουν σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, και Αυστραλία। Άλλα πολύπληθή LGBT γκρουπ είναι τα “Βackpackers (gay and gay friendly)” με 3340 μέλη, το «Queer & Camping» (195 μέλη), το “Trans* people” (263 μέλη) και το “Gay Bear Couchsurfers” (321 μέλη)। Στην Ελλάδα το κεντρικό γκρουπ είναι το Queer Greece με 117 μέλη, τα οποία προέρχονται κυρίως από χώρες τις Ευρώπης। Υπάρχει επίσης το γκρουπ “Queer Athens” με 25 μέλη, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010
***
Πριν λίγους μήνες, τον Αύγουστο του 2010 δημιουργήθηκε και το subgroup “Queer Thessaloniki” το οποίο αριθμεί αυτή τη στιγμή 13 μέλη (από Έλληνες και μη)। Ο πυρήνας του γκρουπ είναι μια παρέα από αγόρια και κορίτσια που ζουν στην πόλη, και συναντιούνται συχνά για εξόδους, προβολή ταινιών και άλλες δραστηριότητες। Αν σας συγκινεί η ιδέα του Couchsurfing είναι μια πολύ όμορφη κίνηση να συμμετάσχετε κι εσείς στο τοπικό σας γκρουπ ενισχύοντας όχι μόνο το Couchsurfing αλλά και την ΛΟΑΤ κοινότητα.
***
Η Ιστορία του Couchsurfing
Ιδρυτές του CouchSurfing।org είναι οι: Casey Fenton, προγραμματιστής, Sebastien Giao Le Tuan, (Product Designer), Daniel M। Hoffer, (Manager), Leonardo Bassani da Silveira, (Creative Director)। Εμπνευστής του Couchsurfing είναι ο Casey Fenton, ο οποίος είχε πρώτος την ιδέα σε ένα από τα δεκάδες ταξίδια του στον κόσμο। Πολύ πριν ξεκινήσει να λειτουργεί το site του CouchSurfing, προσπάθησε να βρει κάποιον για να τον φιλοξενήσει για ένα Σαββατοκύριακο σε ένα ταξίδι του στην Ισλανδία। Έστειλε email σε 1,500 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό κατάλογο των σπουδαστών। Μέσα σε 24 ώρες, είχε λάβει περίπου 50-100 απαντήσεις ανθρώπων που του έγραφαν: «ναι, έλα να μείνεις μαζί μου!»। Επέλεξε να μείνει με την Yoa και τους φίλους της। Του έδειξαν την «δική τους» Ισλανδία। Τότε αποφάσισε πως θα ήθελε να ταξιδεύει με αυτό τον τρόπο κάθε φορά। Έτσι γεννήθηκε το CouchSurfing: «στην αρχή του 2003, αγόρασα μια βάση δεδομένων με 3 εκατομμύρια πόλεις για 1।200 δολάρια। Τότε ήταν η εποχή που προσκάλεσα τους πιο κοντινούς μου φίλους για να με βοηθήσουν να ιδρύσω το CouchSurfing Project। Τον Ιανουάριο του 2004 το εγκαινιάσαμε και από τότε δεν κοιτάξαμε πίσω». Στην καθημερινότητά μας, η τηλεόραση με τον ορυμαγδό των ειδήσεων για κάθε είδους εγκλήματα, αναγκάζει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους και στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι όπως οι couchsurfers που «δεν μασάνε» και επιλέγουν να είναι ανοιχτοί και δοτικοί. Ανοίγουν όχι μόνο τα σπίτια τους, αλλά και τις καρδιές τους. Και αυτό είναι απλά θέμα επιλογής- όπως λέει και ο ιδρυτής, Leonardo: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές επαναστάσεις είναι πράξεις αγάπης. Επαναστάσεις συμβαίνουν λόγω των σχέσεων που δημιουργούμε, επειδή ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ να δημιουργήσουμε τις σχέσεις αυτές. Επομένως, η αγάπη είναι επίσης μια επιλογή. Είναι μια επιλογή επειδή δεν την έχουμε απλώς. Την τρέφουμε, την εξελίσσουμε, την καλλιεργούμε, την μεγαλώνουμε. Όταν έχεις σχέσεις, έχεις και το σκοπό που χρειάζεσαι. Γι’ αυτό, η αποστολή και η πρόκληση του couchsurfing είναι να βοηθήσει να διαδώσουμε την αγάπη ανά τον κόσμο, ένα καναπέ τη φορά». Αν και το Couchsurfing ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη στιγμή το 51% των μελών του προέρχεται από την Ευρώπη και μόνο το 26% προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Ο μέσος όρος ηλικίας ενός χρήστη είναι τα 28 έτη και το μεγαλύτερο ποσοστό (39%) είναι από 18 έως 24 ετών. Η κύρια γλώσσα συνεννόησης (74%) είναι η αγγλική.
***
TA ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ QUEER GROUP ANA ΠΟΛΗ
Queer Buenos Aires (157 μέλη)Queer Toronto (169 μέλη)Queer Couchsurfers Berlin (188 μέλη)Queer Stockholm (209 μέλη)Chicago Queer Couchsurfers (284 μέλη)Queer Amsterdam (411 μέλη)Queer London (787 μέλη)Queer Paris (950 μέλη)Queer New York (1098) μέλη
ΑΝΑ ΧΩΡΑ
Queer Switzerland (172 μέλη)Queer Australia (177 μέλη)Queer Portugal (179 μέλη)Queer Israel (250 μέλη)Dutch Queers & friends (254 μέλη)Queer Couchsurfers Mexico (258 μέλη)Gay USA (323 μέλη)Queer Couchsurfers Italy (339 μέλη)Queer Spain (392 μέλη)UK Gays (492 μέλη)Queer couchsurfers Brazil (657 μέλη)
***
Σημ. Ευχαριστούμε την Anastasia Theo για την φωτογράφηση του Queer Thessaloniki και τα μέλη του γκρουπ που δέχθηκαν να φωτογραφηθούν.
***
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Screw στο τεύχος Μαρτίου 2011.