the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

TINA FEY: Queen of Comedy



Η «Βασίλισσα» της Κωμωδίας, ζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έχει στο οπλοστάσιό της πέντε βραβεία Emmy, τρεις Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Συγγραφέων. Ακούει στο όνομα Tina Fey (από το «Σταματίνα»), και είναι Ελληνίδα κατά το ήμισυ. Έχει συμπληρώσει ήδη τρία χρόνια στις τηλεοπτικές οθόνες ως πρωταγωνίστρια, παραγωγός και σεναριογράφος της πετυχημένης κωμικής σειράς «30 Rock» και είναι έτοιμη να κατακτήσει σύντομα και το αναγνωστικό κοινό, έχοντας υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο Little Brown Book Group, αξίας που φθάνει, σύμφωνα με τις φήμες, στα 5 ή 6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο τίτλος της «Βασίλισσας» της Κωμωδίας … «απονεμήθηκε» στην Tina Fey από την γνωστή εφημερίδα New York Post, τον περασμένο χειμώνα, μετά τις Προεδρικές Εκλογές, όταν ήταν ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στην αμερικανική τηλεόραση. Αιτία ήταν η εκπληκτική μίμηση της υποψήφιας Αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων Sarah Palin, την οποία η Tina Fey προσωποποιούσε ως guest star στο κωμικό show «Saturday Night Live». Η εκπληκτική μίμηση της Sarah Palin, με την οποία ακόμη και η ίδια η πρώην Κυβερνήτης της Αλάσκας έμεινε άφωνη, βασιζόταν στις ατελείωτες γκάφες και της αμέτρητες στιγμές αμηχανίας της αμερικανίδας πολιτικού.

Αριστερά η Τίνα, δεξιά η Σάρα Πάλιν-
η ομοιότητα είναι απίστευτη!

Την πρώτη εβδομάδα η Fey βρέθηκε δίπλα στην Amy Poehler, που υποδύθηκε τη Hillary Clinton. Το δεύτερο Σάββατο το κωμικό ντουέτο αναπαράστησε τη συνέντευξη της Palin στη σταρ του CBS News, Δημοσιογράφο Katie Couric, ενώ το επόμενο weekend η Fey υποδύθηκε την Palin σε μια κωμική αναπαράσταση του debate των υποψηφίων Αντιπροέδρων. Επτά φορές συνολικά η Fey μιμήθηκε την Palin. Κάθε φορά, το σκετς αναμεταδόθηκε απ’ όλα τα κανάλια και σχολιαζόταν για ολόκληρη την εβδομάδα. Τόσο μεγάλο πάταγο έκανε η Tina, ώστε να φτάσουν οι New York Times να γράψουν δια χειρός της τηλεκριτικού τους Alessandra Stanley ότι προφανώς η καμπάνια του McCain πιστεύει ότι τα κωμικά σκετς της Fey «έχουν υπονομεύσει την πειστικότητα της Palin» ως υποψηφίου για την Αντιπροεδρία.

FEY [ως PALIN]: "Ξέρετε, η Hillary κι εγώ δεν συμφωνούμε σε όλα..."
POEHLER [ως CLINTON]: (διακόπτοντας) "…Σε οτιδήποτε. Πιστεύω ότι η διπλωματία θα έπρεπε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε εξωτερικής πολιτικής."
FEY: "Κι εγώ μπορώ να δω τη Ρωσία απ’ το σπίτι μου."
POEHLER: "Πιστεύω ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται από τον άνθρωπο."
FEY: "Κι εγώ πιστεύω ότι είναι απλά ο Θεός που μας αγκαλιάζει θερμότερα."
POEHLER: "Δεν συμφωνώ με το Δόγμα του Bush."
FEY: "Δεν ξέρω τι είναι αυτό."

Bραβευμένη με δύο Screen Actors Guild Awards για την κωμική σειρά«30 Rock» (2008-2009), η 39χρονη Elizabeth Stamatina Fey γεννήθηκε στην Pennsylvania από Ελληνίδα μητέρα (Ζηνοβία Ξενάκη) και Αμερικανό πατέρα (Donald Fey) με σκοτσέζικη και γερμανική καταγωγή. Πιστεύει ότι η επιρροή των γονιών της ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη της αίσθησης του χιούμορ της. “Θυμάμαι ότι οι γονείς μου με έβαλαν στα κρυφά στον κινηματογράφο για να δούμε το «Young Frankenstein». Βλέπαμε επίσης το «Saturday Night Live», τους Monty Python, ή παλιές ταινίες των Marx Brothers. Ο πατέρας μου μας άφηνε να καθίσουμε μέχρι αργά για να δούμε τους «Honeymooners»”.

Η Τίνα σπούδασε τη Δραματική Τέχνη και τη Συγγραφή Θεατρικών Έργων στη Βιρτζίνια, απ’ όπου αποφοίτησε το 1992. Κατόπιν, μετακόμισε απευθείας στο Σικάγο, την πατρίδα της stand up comedy. Εκεί πήρε μαθήματα αυτοσχεδιασμού. Το group απ’ όπου στην ουσία ξεκίνησε την καριέρα της, ονομάζεται «Second City». Δυο χρόνια μετά την μετακόμισή της στην «Πόλη των Ανέμων», το 1994, παρουσίαζε ήδη το δικό της κωμικό πρόγραμμα στο Second City. Το δέσιμο της Fey με το συγκεκριμένο group είναι πολύ δυνατό: «θα ήμουν ευχαριστημένη ακόμη κι αν έμενα εκεί για πάντα» έχει πει. Εκεί γνώρισε και τον άντρα της, Jeff Richmond, ο οποίος είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερός της. Η Fey έχει παραδεχθεί δημόσια ότι μέχρι τα 24 της χρόνια ήταν «παρθένα» και ότι ο σύζυγός της είναι ο μοναδικός άντρας που υπήρξε στη ζωή της.

H Tina Fey ανέβηκε στην κορυφή της συγγραφικής αναγνώρισης με αργά και συστηματικά βήματα. Το 1997, την ανακάλυψαν οι παραγωγοί του «Saturday Night Live» (SNL). Δυο χρόνια μετά (1999), η Fey έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής συγγραφέας του SNL, εμπειρία που χρησιμοποίησε αργότερα και στο «30 Rock» για να περιγράψει τα απίστευτα επεισόδια που μπορούν να συμβούν στα παρασκήνια μιας τηλεοπτικής σειράς. Έναν χρόνο μετέπειτα (2000), η Fey πήρε ακόμη μια «προαγωγή» - αυτή η φορά ως ηθοποιός στο SNL, του οποίου ήταν και συμπαρουσιάστρια, για το κομμάτι «Weekend Update».

Το διάστημα που η Fey εργαζόταν στο SNL, εμφανίστηκε σε συνεργασία με την Rachel Dratch στο Off-Broadway show «Dratch & Fey» (2000), το οποίο είχε θετική αποδοχή. Η Fey έφυγε από το Saturday Night Live το 2006, προκειμένου να εργαστεί στο NBC, ως δημιουργός του «30 Rock». Το όνομα της σειράς προκύπτει από την διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το κτίριο του NBC (σύντμηση του “RockefellerPlaza αριθμός 30).

Τι κατέχει όμως η Τίνα, που την οδήγησε στην επιτυχία, εκτός από το αναμφισβήτητο κωμικό της ταλέντο; Οι συνάδελφοί της μιλούν για σιδερένια αυτοπειθαρχία. Ο Steve Higgins, παραγωγός του SNL, παρατηρεί πως: «όταν έφτασε εδώ ήταν κάπως ατσούμπαλη στην εμφάνισή της, αλλά όλοι την συμπαθούσαν γιατί ήταν τόσο αστεία και ταυτόχρονα τόσο μοχθηρή, σαν να δαγκώνει. Πως μεταμορφώθηκε από ασχημόπαπο σε κύκνο; Είναι η Leni Riefenstahl μέσα της. Έχει τόσο Γερμανική ηθική στη δουλειά παρόλο που είναι μισή Ελληνίδα. Είναι υπεράνθρωπο, αυτό το Γερμανικό πράγμα του τύπου «αυτό θα συμβεί και θα το κάνω να συμβεί». Είναι απλά ξεκάθαρη δύναμη θέλησης».

Ο ρόλος της Fey στο «30 Rock» περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της Liz Lemon, που εργάζεται ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του “TGS” (The Girlie Show) ενός πλασματικού τηλεοπτικού show στο στυλ του Saturday Night Live. Όταν το παλιό της αφεντικό της Liz πεθαίνει, και το γραφείο αναλαμβάνει ο Jack Donaghy (ξεκαρδιστικός ο Alec Baldwin στο ρόλο αυτό) οι συνθήκες στα πλατό του TGS αλλάζουν οριστικά.

TRACY: Λοιπόν, ποια είναι η θρησκεία σου, Liz Lemon;

LIZ: Συνήθως κάνω απλά ότι μου λέει η Oprah να κάνω.


Το νέο αφεντικό απαιτεί την πρόσθεση ενός άστατου σταρ του κινηματογράφου στο cast, εν ονόματι Tracy Jordan, αλλάζει το όνομα της εκπομπής σε “TGS with Tracy Jordan” και αφήνει την Liz Lemon να τα βγάλει πέρα μόνη της με τους υπόλοιπους αφηνιασμένους σταρ – όπως λόγου χάρη την Jenna Maroney (Jane Krakowski), η οποία νιώθει ότι βρίσκεται ξαφνικά έξω από τα φώτα του προβολέα. Η Tina Fey περιστοιχίζεται από ένα εξαιρετικά κωμικό επιτελείο: ο Tracy Morgan υποδύεται τον Tracy Jordan, έναν κωμικό ηθοποιό με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που έχει καταστρέψει την καριέρα του στο σινεμά. Ο Scott Adsit, παλιός συνεργάτης της Fey, παίζει το ρόλο του παραγωγού Pete Hornberger – του μόνου άντρα που η Liz εμπιστεύεται και ίσως του μόνου που την βοηθά πραγματικά. Ο Judah Friedlander είναι ο συγγραφέας Frank Rossitano, στο ρόλο ενός τσαπατσούλη άντρα με αηδιαστικές συνήθειες και εμφάνιση νταλικιέρη, που η αγάπη του για την πορνογραφία και τα κόμικς είναι αστείρευτη, όπως και η ευρηματικότητα του σε παράξενες φράσεις τις οποίες τυπώνει σε καπελάκια του baseball big foot expert» και «time travel agent» ενδεικτικά!). Τέλος, στο ρόλο του αγαθιάρη βοηθού Kenneth Parcell, ο Jack McBrayer.


Η Fey δεν ενδιαφέρεται να προκαλέσει το γέλιο αντλώντας από αληθινούς χαρακτήρες. Τα επεισόδια είναι δομημένα έτσι ώστε η πρωταγωνίστρια να πρέπει να ξεπεράσει διάφορα εμπόδια προκειμένου να σώσει αφενός μεν την εκπομπή και το μυαλό της και αφετέρου να κρατήσει τη δουλειά της. Το ξέρουμε ήδη ότι η Liz Lemon θα τα καταφέρει αλλά πως; Τα διαρκή προβλήματα που εμφανίζονται στη ζωή της Lemon είναι συνήθως λόγω του αφεντικού (Baldwin) ή του πρωταγωνιστή (Morgan) ή εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών του TGS, της Jenna και του Tracy.


Το χιούμορ προκύπτει από τον παραλογισμό των ίδιων των καταστάσεων. Σε ένα επεισόδιο, η Lemon υποχρεώνεται να κάνει τον γύρω της πόλης με τον Tracy και την κουστωδία του, για να καταλήξουν σε ένα στριπτηζάδικο. Σε ένα άλλο, το αφεντικό της Lemon την στέλνει σε ένα ραντεβού στα τυφλά με μια ξανθιά λεσβία. Το γεγονός ότι η Lemon είναι straight, δεν περνά καν από το νου του Donaghy. Ολόκληρο το cast ταιριάζει τέλεια με το κωμικό υλικό. Ιδιαίτερα ο Baldwin είναι απολαυστικός και τόσο απίστευτα ολοκληρωμένος ως χαρακτήρας ώστε έχει κανείς την αίσθηση ότι θα μπορούσε να παίξει και στον ύπνο του αυτό το ρόλο.

JACK: Tracy, γιατί δεν έψαξες ποτέ να βρεις τον πατέρα σου;

TRACY: Γιατί έχει πεθάνει.

JACK: Πως το ξέρεις αυτό;

TRACY: Επειδή είμαι πλούσιος, και αν αυτός ο άντρας ήταν ζωντανός, θα ζούσε στο κατάλυμα δίπλα στην πισίνα μου, και θα τον πλήρωνα $200,000 το χρόνο για να μου κουρεύει το γρασίδι!


Τι έπεται για την Τίνα; Η προβολή της ταινίας του Ricky Gervais «The Invention of Lying» (Σεπτέμβριος 2009), όπου συμμετέχει, και η συνεργασία της με τον Sacha Baron Cohen στο «Curly Oxide and Vic Thrill». Θα είναι η ελπιδοφόρα συνέχεια μιας κινηματογραφικής καριέρας που μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί στο σενάριο της νεανικής κωμωδίας «Mean Girls» (2004) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Baby mama», δίπλα στην Amy Poehler- μια κωμωδία όχι αντάξια του ταλέντου της, που στην Ελλάδα βγήκε κατ’ ευθείαν σε DVD. Τo «30 Rock» θα συνεχίσει να προβάλλεται για τέταρτη σαιζόν, αυτό το φθινόπωρο, κάθε Πέμπτη στο NBC.

To παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Libre Σεπτεμβρίου 2009.