the girl with the dragon tattoo

the girl with the dragon tattoo
Yes, I have a dragon tattoo as well

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Δωρεάν Δημόσια Χημεία


[αν κάνετε κλικ στη φωτογραφία βλέπετε την αφίσα σε μεγέθυνση]

Το παραπάνω, που αφορά τους 4 τόνους χημικών που έπεσαν τις πρώτες ημέρες των επεισοδίων που ακολούθησαν το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι ένα από τα πιο έξυπνα συνθήματα που έχω δει/ακούσει το τελευταίο δωδεκαήμερο. Μαζί με "το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό -στοχεύει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό" ανεβαίνουν στο Top 5 των καλύτερων συνθήμάτων ever.

Συγνώμη που το παίζω John Cusack στο High Fidelity αλλά έχω βαρεθεί ν' ακούω για τους μπάτσους που είναι γου- και δου-. Δεν είναι μόνο αυτό, οι μπάτσοι, είναι κι άλλα πράγματα! Σήμερα στη συναυλία των φοιτητών της κατάληψης Σχολής Θεάτρου στην πλατεία της ΧΑΝΘ κάθε φορά που τελείωνε ένα τραγούδι ακούγαμε το ίδιο και το ίδιο τροπάρι από το ευγενές κοινό. Ρε παιδιά χαλαρώστε. Σε συναυλία ήρθατε. Τίποτα αυτοί. Ήταν κι ένας ψηλός, θεόψηλος, δυο μέτρα τύπος, άτομο με ειδικές ανάγκες, τυφλός, με το λευκό του μπαστούνι που το κράδαινε κάθε δυο λεπτά, σαν γκλίτσα, και φώναζε όλος χαρά και μένος, με προφορά "pull over the γαϊδάρ": "welcome to Greece, fuck the police" και δεν μπορούσες να μην χαρείς μαζί του. Καλό, δε λέω, άμα το ακούσεις όμως πάνω από 20 φορές στη σειρά κάποια στιγμή αρχίζει να σου τη δίνει.

Η συναυλία ήταν να ξεκινήσει στις 5 και ξεκίνησε στις 8. Στο μεταξύ μαζεύτηκαν 2 με 3 χιλιάδες κόσμος. Κάτι η βροχή, κάτι προβλήματα με τα μηχανήματα, η έναρξη καθυστέρησε πολύ περισσότερο απ' ότι θα περίμενε κανείς. Τελικά με τα πολλά μπήκαν οι Grover στο groove, ακολούθησαν οι Μίτζελος, Αγγελάκας, Μάλαμας, Ζερβουδάκης και Παυλίδης (αν υπάρχει λάθος στη σειρά συγχωρέστε με!) και την έκανα πριν παίξουν οι No sin που θα έκλειναν τελευταίοι, για να προλάβω το λεωφορείο για το σπίτι (άμα μένεις μια ώρα απόσταση από το κέντρο μετά τις 11 το βράδυ η συγκοινωνία είναι ένα θέμα).

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες απέφυγαν να κάνουν κήρυγμα από σκηνής, παρότρυναν μάλιστα τον κόσμο να αισθανθεί την ουσία της στιγμής και να απέχει από τα γνωστά συνθήματα- μάταια όμως.

Άποψή μου, ότι υπάρχει ώρα για συνθήματα- και ώρα για μουσική...

Υπήρχε ένας προβολέας που ενημέρωνε το κοινό για συμβάντα παρόμοια με τη δολοφονία του Αλέξη (εμείς οι Θεσσαλονικείς είδαμε αντίστοιχο φαινόμενο πέρσι με τη δολοφονία του Αφρικανού μετανάστη Τόνι Όνουα στην Καλαμαριά, όπου τον έσπρωξαν από μπαλκόνι καφετέριας με συνέπεια να πέσει και να τσακιστεί στο πεζοδρόμιο). Ανέβηκε ένα πανό που έγραφε "Κλείστε την Τ.V. και βγείτε στους δρόμους" και κάλυπτε τις διαφημίσεις πάνω από τα κεφάλια μας (όσο λιγότερες διαφημίσεις τόσο το καλύτερο! βομβαρδιζόμαστε ανελέητα απ' αυτές όπου και να είμαστε μέσα στην πόλη). Επίσης υπήρχε ένα πανό που έγραφε ότι ζούμε στους δρόμους όπου εκείνοι σκοτώνουν- το αίτημα της βραδιάς ήταν, εκτός από την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, να απελευθερωθούν όσοι συνελήφθησαν στα επεισόδια των ημερών με την αιτιολογία ότι πάρα πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν για άλλους λόγους καθαρά πολιτικούς, προφυλακίζονται άδικα και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργήματα παρόλο που η φθορά περιουσίας είναι πλημμέλημα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι μετανάστες που αντιμετωπίζουν φυλάκιση και απέλαση.

Μπράβο στα παιδιά της Σχολής Θεάτρου που έκαναν τη βραδιά να συμβεί έστω και με καθυστέρηση. Μπράβο και στους καλλιτέχνες που ήρθαν αφιλοκερδώς. Μπράβο στον Αγγελάκα που είπε το "δε χωράς πουθενά". Μπράβο και στο μπαρ που είχε την μπύρα 1 ευρώ! (οκει, την είπα την μαλακιουλίτσα μου, τώρα καληνύχτα!σμακ σμουκ)

υ.γ. εδώ το μπλογκ της Κατάληψης που είναι πολύ καλό και πολύ ενημερωμένο